,

Jak zrobić róże z ziemniaków?

Ziemniaki to ulubione warzywo Polaków. Podane w formie pięknych, chrupiących różyczek są daniem, w którym każdy się zakocha. Ładniejsze, niż frytki, smaczniejsze, niż pieczone ziemniaki, bardziej eleganckie, niż puree. Tak przyrządzonych ziemniaków nic nie przebije. Tym razem to one będą grać pierwsze skrzypce na twoim stole.

Potrzebujesz: około 400g sypkich ziemniaków (na puree), żółtko jajka, około 550g małych ziemniaków (na różyczki), 3 łyżki oliwy + odrobina do natłuszczenia formy, szczypta soli i pieprzu, forma na muffinki.

1. Będziesz potrzebować dwóch rodzajów ziemniaków. Jednych sypkich – do zrobienia puree. A drugich małych – na różyczki. Sypkie ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i umieść w garnku z zimną, osoloną wodą. Powinny być w niej całkowicie zanurzone. Doprowadź wodę do wrzenia i gotuj ziemniaki jeszcze przez około 15-20 minut. Gdy będą miękkie, odcedź je i dokładnie rozgnieć na aksamitne puree. Ostudź je przez kilka minut i dodaj żółtko jaja. Dobrze wymieszaj i odstaw na bok.

2. Małe ziemniaki obierz (lub oskrob) ze skórki. Pokrój je na cieniutkie talarki. Ich grubość nie powinna przekraczać 2-3 mm.

3. Umieść talarki w misce, dodaj oliwę z oliwek, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj, żeby wszystkie kawałki ziemniaków były natłuszczone oliwą.

4. Nagrzej piekarnik do 180°C. Otwory formy na muffinki natłuść. Nałóż do nich przygotowane w pierwszym kroku puree.

5. Teraz umieść w każdym z otworów około 10 ziemniaczanych talarków, owijając je jeden w drugi tak, by przypominały swoim wyglądem różę. Wbijaj je w ziemniaczane puree.

6. Formę włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 45 minut. Gotowe różyczki powinny być złote i chrupiące. Podawaj je od razu.

PODZIEL SIĘ tym ze swoimi przyjaciółmi i rodziną.

Jak zrobić róże z ziemniaków?
Ocena: 4 | Głosów: 1