, ,

LOL Love PŁACZ ZŁY WYGRYW WTF!?

12 rzeczy, o których pracownicy fast-food’ów nigdy Ci nie powiedzą

Fast food mocno zadomowił się w naszym otoczeniu, a niestety nie każdy ma na tyle silną wolę by opierać się jego pokusom.
Oto lista 12 sztuczek, które restauracje fast food wykorzystują, aby przyciągnąć klientów.

Każdy produkt ma taki sam smak

Specjaliści fast foodów dokładnie wiedzą, jakiego rodzaju smaki lubimy najbardziej, dlatego wszystkie ich produkty spożywcze mają podobne smaki.

Hamburgery przygotowywane są natychmiast

Najbardziej prosty burger przygotowywany jest w ciągu zaledwie 30 sekund. Są wstępnie mrożone, zanim zostaną zabrane do kuchni.

Żywność jest tak zaprojektowana, by mogła być szybko zjedzona

W restauracji fast food połykasz kawałek pożywienia po przeżuciu go średnio 12 razy. Poza restauracją zazwyczaj żujesz 15 razy. Im mniej żujemy żywność, tym mniej jesteśmy zadowoleni, dlatego jemy więcej.

Kolory loga dobrane tak by zwiększyć Twój apetyt

Schematy koloru czerwonego i żółtego są używane przez fast foody. Łączą się doskonale, a podświadomie powodują, że chcesz zatrzymać się i chwycić coś do zjedzenia. Czasami określane jest to jako „ketchup i musztarda”.

Nadrzędnym celem jest sprzedawanie więcej… „a może frytki do tego?”

Eksperci stwierdzili, że znacznie trudniej jest odmówić czegoś, jeśli zostanie zaoferowane Ci bezpośrednio. 85% osób zamawia więcej niż pierwotnie zamierzały.

Standardową colą jest duża cola

Prosty sposób, w jaki sprzedawane są większe ilości napojów, to zwiększenie ich objętości. Ludzie instynktownie wybierają średnie napoje, ale z tego powodu „standardowe” napoje są rzeczywiście duże.

Mięso z grilla jest iluzją

Burgery spożywane w restauracjach fast foodów przygotowywane są wcześniej w dużych fabrykach, a następnie zamrażane. Fast foody często dodają sztucznego zapachu dymu, aby wyglądało tak, jakby mięso było grillowane.

Sałatki nie zawsze są najzdrowsze

Wiele sieci fast foodów oferuje sałatki jako „zdrową” opcję. Ale z powodu dodatków często używanych do ich wytwarzania, taki wybór posiłków może okazać się jednym najbardziej kalorycznych. To, co trafia do sałatek, pozostaje w tajemnicy nawet dla pracowników.

Kawa Cię nie pobudzi

Niektóre fast foody serwują kawę w kubkach styropianowych, a nie papierowych. Styropian zawiera substancję chemiczną, która w gorących warunkach może mieć wpływ na układ nerwowy, powodując depresję i zmniejszając koncentrację.

Jaja nie są zwykłymi jajkami

Jajko, które czasami występuje jako składnik posiłków śniadaniowych, zawiera zarówno prawdziwe jajko, jak i „mieszanka premium dla jaj”: mieszanina gliceryny, dimetylopolisiloksanu (forma silikonu) i dodatku do żywności E552. Lepiej po prostu gotować własne jaja w domu.

Cola nie jest wcale lepsza

Niektórzy ludzie uważają, że napój w miejscach takich jak McDonald’s smakuje lepiej niż ten  kupowany w sklepach. Oba są w rzeczywistości takie same, ale sieci fast food często mieszają koncentrat i wodę razem przed podaniem, co czyni ich smak „świeższym”.

Nie jedz jedzenia zbyt późno

Większość posiłków serwowanych w restauracjach fast food ma być spożyta w bardzo krótkim okresie po przygotowaniu. Frytki, na przykład, pozostają świeże przez 5 minut, a następnie zaczynają tracić smak. Zanim wrócisz do domu z burgerem, nie będzie smakować tak dobrze.

PODZIEL SIĘ tym ze swoimi przyjaciółmi i rodziną.

Źródło i fotografie: brightside.me
12 rzeczy, o których pracownicy fast-food’ów nigdy Ci nie powiedzą
Ocena: 4.7 | Głosów: 3