, ,

LOL Love PŁACZ ZŁY WYGRYW WTF!?

Imbir zdziała cuda w twoim organizmie. Jedz go regularnie przez miesiąc, a zobaczysz efekty

Jeśli interesuje cię tradycyjna medycyna, zapewne wiesz, że imbir jest traktowany jako roślina lecznicza. Przez tysiące lat, ludzie na całym świecie, wykorzystywali go ze względu na cenne właściwości.

Imbir jest jedną z roślin, bez których wiele narodów nie wyobraża sobie życia. Od dawna pomagał w leczeniu problemów trawiennych, nudnościach oraz niwelowaniu bólu. Użyteczna jest każda część rośliny, ale najcenniejszy jest korzeń. Spożywa się go świeży, sproszkowany, jako suszona przyprawa, a także w postaci soku lub oleju. Pewne jest że,  imbir powinien być integralną częścią zdrowej diety.

Jeśli nie korzystałeś z imbiru lub nie znasz o jego cennych właściwości, poniżej 8 powodów, dla których warto zacząć go stosować.

1. Problemy z trawieniem

Olejek zawarty w imbirze pobudza wydzielanie śliny i soku żołądkowego, działa żółciopędnie i rozkurczowo, pomaga przy wzdęciach. Poprzez zwiększenie motoryki żołądka (opróżnianie żołądka) zapobiega zaparciom, niestrawnościom, wzdęciom i skurczom . Wystarczy tylko 1,2 g imbiru przed posiłkiem, a niestrawności mogą zmniejszyć się nawet o 50%!

2. Nudności

Picie herbaty z imbiru czy spożywanie surowego imbiru jest powszechnym i bezpiecznym domowym środkiem na nudności. Imbir (który jest składnikiem leków przeciw chorobie lokomocyjnej), przeciwdziała wymiotom po narkozie i chemioterapii. Wzmaga również apetyt.

3. Ból

Badania przeprowadzone przez naukowców z University of Georgia pokazują, że codzienne spożywanie imbiru może zmniejszyć bóle mięśni nawet o 25%. Może skutecznie złagodzić ból powodowany przez miesiączki (warto dodać go do jedzenia, gdy tylko zauważymy pierwsze oznaki).

4. Stany zapalne i przeziębienia

Imbir przynosi ulgę chorym stawom, ponieważ jest bogaty w substancje przeciwzapalne. Wchodzi w skład maści i plastrów rozgrzewających, a podczas masażu kilka kropli olejku imbirowego przynosi ulgę obolałym mięśniom.

5. Choroby serca

Badania, w którym uczestniczyli chorzy na cukrzycę typu 2, pokazało, że tylko dwa gramy imbiru dziennie może obniżyć poziom cukru we krwi natychmiastowo o około 10% całkowitej redukcji po trzech miesiącach. Wysoki poziom glukozy we krwi jest jednym z głównych czynników powodujących choroby serca. Spożywanie imbiru może obniżyć ryzyko rozwoju chorób serca nawet o 10%!

6. Poziom cholesterolu

W 45-dniowym badaniu, w którym wzięło udział 85 osób z wysokim poziomem cholesterolu, stwierdzono, że spożywanie 3 g sproszkowanego imbiru dziennie, spowodowało znaczne obniżenie poziomu cholesterolu. Naukowcy uważają, że imbir może pomóc w obniżaniu poziomu cholesterolu. Zmniejsza agregację (zlepianie) płytek krwi, a więc chroni przed tworzeniem się zakrzepów. Jest niezbędnym dodatkiem do menu dla osób z podwyższonym cholesterolem.

7. Właściwości antynowotworowe

Nad substancją zawartą w imbirze znaną jako Gingerol, są obecnie prowadzone badania pod kątem alternatywnego leczenia wielu rodzajów nowotworów. Do tej pory w jednym z tych badań stwierdzono, że 2 g ekstraktu imbirowego dziennie znacznie zmniejsza pro-zapalne cząsteczki sygnałowe w okrężnicy.

8. Funkcjonowanie mózgu

Stres oksydacyjny i przewlekły stan zapalny to dwa czynniki, które przyśpieszają proces starzenia się i stają się główną siłą napędową choroby Alzheimera oraz innych zaburzeń funkcji poznawczych związanych z wiekiem. Niektóre badania sugerują, że przeciwutleniacze i czynne związki biologicznie zawarte w imbirze mogą hamować reakcje zapalne, które występują w mózgu. Imbir zwiększa również koncentrację i wydajność umysłową, poprzez poprawienie ukrwienia mózgu.Odrobina sproszkowanego imbiru dodana do kawy, niweluje jej niepożądane właściwości.

A kiedy nie wolno jeść imbiru?

Imbir jest zdecydowanie ostrą przyprawą, mającą działanie drażniące. Nie można się nią bezkarnie zajadać. Należy zrezygnować imbiru, jeśli jesteś w ciąży lub karmisz, chorujesz na przewlekłą chorobę przewodu pokarmowego (np. wrzody żołądka lub dwunastnicy), cierpisz na refluks żołądkowy.

PODZIEL SIĘ tym ze swoimi przyjaciółmi i rodziną.

Źródło i fotografie: brightside.me
Imbir zdziała cuda w twoim organizmie. Jedz go regularnie przez miesiąc, a zobaczysz efekty
Ocena: 3.8 | Głosów: 6