Potrzebujesz: 2 jajka, 2 łyżki mleka (najlepiej 3,2%), 2 łyżki masła, Sól i pieprz do smaku
Wiele osób boi się robić omlety myśląc że im się to nie uda, jednak tak naprawdę tek kto umie zrobić jajecznicę to potrafi zrobić również omleta. Omlety powinny być zawsze smażone na teflonowej patelni lub innej o nieprzywierającej powłoce.
1. Jajka wbij do miseczki i ubij (możesz je również zmiksować w blenderze).
2. Rozgrzej patelnię o nieprzywierającej powłoce na średnim ogniu. Dodaj masło i poczekaj aż się roztopi.
3. Dodaj do jajek mleko oraz sól i pieprz do smaku. Dobrze wymieszaj lub zmiksuj. Im lepiej ubite jajka tym omlet będzie później bardziej puszysty.
4. Jak już masło się roztopi i zacznie skwierczeć to przelej na patelnię jajka. Nie mieszaj ich. Poczekaj około 1 minutę, aż spód omletu się zetnie lub zacznie ścinać i delikatnie przepchaj jego krawędzie do środka pozwalając aby nieścięte jajko rozlało się po bokach. Powtarzaj, aż do czasu kiedy całe jajko było ścięte.
5. Twoje jajka powinny teraz przypominać jasno żółty placek. Za pomocą szpachelki przewróć go na drugą stronę i smaż przez kilka sekund.
6.Jeśli zamierzasz zrobić omleta z dodatkami to właśnie nadeszła pora na ich dodanie. Nadzienie nałóż łyżką wzdłuż omleta. Zagnij go szpachelką i złóż tak jak się robi naleśniki. Przenieś na talerz i posyp świeżymi ziołami.
PODZIEL SIĘ tym ze swoimi przyjaciółmi i rodziną.