Sezon na grilla w pełni, a przecież nie ma nic lepszego od pysznego jedzenia w dobrym towarzystwie. Jeżeli znudziły Ci się już kiełbaski i karkówka z grilla, mamy dla Ciebie coś niesamowicie pysznego!
Potrawa jest prosta w przyrządzeniu i nie wymaga specjalnego kucharskiego talentu. Danie można także z przyrządzić w piekarniku gdy już zakończ się sezon grillowy.
Składniki:
2 cebule
0,5 kg mięsa mielonego (np. wołowina)
1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
1/4 szklanki posiekanych pieczarek
1 łyżka brązowego cukru
1 łyżka pikantnego ketchupu
1 łyżeczka sosu sojowego
1 łyżeczka sosu Worcestershire
1/4 szklanki bułki tartej
1 opakowanie boczku (najlepiej w plastrach)
1 butelka sosu barbecue
1. Nastawiamy piekarnik na 220°C
2. Obieramy cebulę z łupin i wybieramy największe płaty cebuli. Resztę cebuli siekamy w kostkę, którą wykorzystamy.
3. W misce należy wymieszać mięso, posiekaną cebulę, pieczarki i pietruszkę oraz brązowy cukier, przyprawy i bułkę tartą.
4. Z gotowej masy formujemy kule i obkładamy je 2 płatami cebuli.
5. Takie kule owijamy boczkiem (ok. 3 plasterki na kulę). Boczek zabezpieczamy przy pomocy wykałaczek, aby całość dobrze się trzymała podczas pieczenia.
6. Wkładamy do nagrzanego piekarnika (220°C) na około 40 minut lub kładziemy na grilla.
7. Pod koniec pieczenia smarujemy kule sosem BBQ i po kolejnych 5 minutach wyciągamy.
8. Mięsne kule są już gotowe! Wyglądają pysznie, a smakują jeszcze lepiej!
PODZIEL SIĘ tym ze swoimi przyjaciółmi i rodziną.