, ,

LOL Love PŁACZ ZŁY WYGRYW WTF!?

Oto 10 powodów dla których warto pić piwo. 8 jest niezwykle ważny

Piwo to jeden z ulubionych alkoholi Polaków. Relaksuje, orzeźwia, jest smaczne oraz idealnie pasuje do grilla lub meczu w TV. Ale okazuje się, że piwo ma także całkiem sporo atutów zdrowotnych, m.in. chroni serce, wzmacnia kości i podnosi odporność.

Zwykle to wino zbiera uważane jest za alkohol który wywiera pozytywny wpływ na nasz układ krwionośny i zapobieganie jego chorobom, jednak należy wiedzieć, że piwo może być równie skuteczne w tej dziedzinie. Pite w umiarkowanych ilościach, może na wiele sposobów pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie.

#1. Zdrowsze nerki

Badania przeprowadzone w Finlandii dowiodły, że picie jednej butelki piwa dziennie zmniejsza ryzyko wystąpienia kamieni nerkowych i to aż o 40%! Piwo, jako napój moczopędny pobudza nerki do działania dostarczając im wody, co przy odwadnianiu nerek powoduje większe ryzyko wystąpienia kamieni. Ponadto piwo spowalnia uwalnianie z kości wapnia, który może osadzać się w nerkach, właśnie jako kamienie.

#2. Poprawia stosunek „dobrego” cholesterolu HDL do „złego” LDL.

Picie piwa pomaga utrzymać wyższy poziom dobrego cholesterolu HDL, a jeżeli będziesz pił jedno piwo dziennie, to poziom twojego dobrego cholesterolu może się zwiększyć nawet o 4%.

#3. Może zwiększać poziom witaminy B.

Piwo jest doskonałym źródłem witaminy B6 oraz B12, a także kwasów foliowych. Udowodniono, że osoby pijące piwo mają 30% więcej witaminy B6 niż osoby które nie spożywają piwa. Witamina ta utrudnia wytwarzanie substancji, która powoduje choroby serca.

#4. Wzmacnia kości.

Piwo może wzmacniać kości, czego dowodzą badania przeprowadzone na Tufts University. Okazało się, że mężczyźni, którzy pili jedno lub dwa piwa dziennie, mieli nawet o 4,5% większą gęstość kości niż niepijący piwa. Jednak ci, którzy pili więcej, mieli o 5,2% mniejszą. Piwo zawiera dużo krzemu, który dobrze wpływa na kondycję kości. Jego niedobory powodują np. w przypadku złamań kończyn, wolniejsze ich zrastanie. Optymalną dawką są dwa piwa dziennie. Przy większej ilość, skutek może być odwrotny i nasze kości będą podatniejsze na złamania.

#5. Redukuje ryzyko cukrzycy

Picie jednego piwa dziennie zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy tupu II o 25 procent. Jednak picie większej ilości piwa nie pomnoży tych korzyści.

#6. Zmniejsza ryzyko chorób serca.

Badania dowiodły, że piwosze mają o 42% niższe ryzyko wystąpienia chorób serca w porównaniu do osób niepijących. Dla zmaksymalizowania korzyści ogranicz się do jednego piwa dziennie (pół litra, ok. 5% alkoholu). I ciesz się zdrowiem.

#7. Zapobiega zakrzepom krwi.

Naukowcy z Harvardu odkryli, że niewielkie ilości alkoholu (w tym piwa) pomagają zapobiegać zakrzepom krwi, które blokują przepływ krwi do serca i mózgu, co jest najczęstszą przyczyną udaru mózgu.

#8. Zmniejsza ryzyko zachorowań na raka.

Portugalscy naukowcy dowiedli, że marynowanie steku w piwie eliminuje aż 70% substancji rakotwórczych HCA, powstających w procesie smażenia mięsa. Cukry zawarte w piwie powodują, że HCA jest przez nie blokowane. Ponadto w piwie (tak jak w winie) występują przeciwutleniacze, które mają działanie antyrakowe.

#9. Poprawia pamięć i pobudza mózg.

Jedno piwo dziennie może nas uchronić od choroby Alzheimera oraz demencji. Przeprowadzone w 2005 roku badania, które objęły grupę 11 tys. starszych osób, wykazały, że osoby umiarkowanie pijące obniżyły ryzyko spadku sprawności psychicznej  o 20%, w porównaniu do niepijących.

#10. Wydłuża życie.

I to jest chyba największa zaleta piwa. W 2005 roku Amerykańskie Ministerstwo Rolnictwa na podstawie 50 różnych badań poinformowało, że osoby pijące alkohol w umiarkowanym stopniu, żyją dłużej. Jak się szacuje, umiarkowane picie zapobiega 26 tys zgonów rocznie – dzięki mniejszej podatności na cukrzycę, zawały serca i udary mózgu.

Na zdrowie!

PODZIEL SIĘ tym ze swoimi przyjaciółmi i rodziną.

Źródło i fotografie: shareably.net
Oto 10 powodów dla których warto pić piwo. 8 jest niezwykle ważny
Ocena: 4.3 | Głosów: 15