Jeśli uwielbiasz banany, a pieczenie nie zawsze ci wychodzi, to ten przepis jest w sam raz dla Ciebie. Dzięki niemu zrobisz smakowite ciasto bez pieczenia, którym z pewnością zaskoczysz swoich domowników czy gości!
Składniki:
- 3 banany
- 400 ml śmietany kremówki
- 3 szklanki mleka
- polewa karmelowa
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1/4 szklanki roztopionego masła
- 250 g serka mascarpone
- ok. 45 herbatników
- 2 opakowania budyniu waniliowego
Przygotowanie:
Pokruszone herbatniki i wymieszaj z roztopionym masłem. Otrzymaną masę uformuj na kształt sześcianów (najlepsza będzie do tego forma), rozprowadzając i dociskając do dna, a następnie, aby spód ciasta ładnie stężał, wstaw na 2 godz. do lodówki.
Wymieszaj serek z połową śmietanki i cukrem pudrem. Rozprowadź równomiernie na spodzie ciasta.
Banany pokrój w plastry i poukładaj na masie kremowej.
Budyń po ostygnięciu wylej ostrożnie na banany.
Pozostałą śmietanę ubij i rozprowadź ją na wierzchu. Włóż gotowe ciasto do lodówki na całą noc (lub chociaż minimum 3 godziny). Przed podaniem polej karmelową polewą.
Prawda że łatwizna? Smacznego.
PODZIEL SIĘ tym ze swoimi przyjaciółmi i rodziną.