Szwedzki Instytut Żywności alarmuje o zbyt wysokim poziomie arsenu w produktach z ryżu. Naukowcy twierdzą, że wg. najnowszych badań i wiedzy na temat szkodliwości tego pierwiastka normy ustalone przez WHO są zbyt wysokie.
Podobne badanie przeprowadził Instytut Queen’s University Belfast w Wielkiej Brytanii, który wykazał, że aż 58% produktów znanych marek naruszało wytyczne bezpiecznych poziomów tego pierwiastka.
Arsen, jako składnik trucizny np. na szczury… w małych ilościach nie jest szkodliwy. Jednak długotrwałe spożycie nawet w małych ilościach ma niekorzystny wpływ na nasz organizm.
Arsen zakłóca procesy enzymatyczne w naszych komórkach
Jest toksyczny i przewlekłe zatrucia wcale nie są rzadkością Objawy długotrwałego podtruwania organizmu pojawiają się nawet po kilku latach. Należą do nich: nowotwory skóry, płuc, nerek czy wątroby. Szczególnie narażone na zatrucia są małe dzieci, do 3 lat. W żywności dla niemowląt ilości arsenu także zaniepokoiły naukowców. Rodzice małych dzieci powinni mieć na uwadze, że koncerny produkujące żywność to wielkie lobby, które ma duży wpływ na ustalane przepisy i normy. Nie zawsze żywność, która wydaje się być pod kontrolą jest w 100% bezpieczna.
PODZIEL SIĘ tym ze swoimi przyjaciółmi i rodziną.